En varmluftsballong är ett ansenligt stort luftfartyg. Vår störste ballong är en Lindstrand C600 med kapacitet på upp till 32 passagerare. Det är en av värdens största luftballonger, som i en tid har flugit över Stockholm centrum. Nu flyger den främst i Danmark. DreamBalloon har luftballonger i många olika storlekar och volymen på ballonghöljet är avgörande för hur mycket vikt, och därmed hur många gäster, den kan lyfte. Vår Cameron Z-425 har en volym på 425.000 kubikfot. Det kan omsättas till ca. 12.000 kubikmeter, vilket motsvarar volymen på 181 stycken 40-fots containrar. Den är över 35 meter hög når den er fylld och kan lyfta över 3,5 tons.
Som utgångspunkt kan alla flyga med varmluftsballong. Det är ett avslappnat och lugnt sätt att flyga, som mer uppfattas som att stilla sväva i luften jämfört med annan typ av flygning. Detta beror på att ballongen hela tiden flyger med vindens hastighet och allt upplevs därför som helt stilla.
För att garantera en säker och god upplevelse för alla som flyger, ska man dock som passagerare vara i en fysisk form, som gör att man är i stånd till att delta i upplevelsen. Detta innebär t ex att man ska vara i stånd till att stå upp i den timme flygningen tar och inte vara fysisk skröplig. Dessutom ska alla passagerare vara i stånd till att förstå och följa de instruktioner, som ges av pilot och crew.
Enligt gällande regler är det ballongpiloten som har ansvaret för passagerarna, och i slutänden är det därför piloten som avgör om man som passagerare är i stånd till att delta i flygningen på en säkerhetsmässigt försvarligt vis på den aktuella dagen.
Som huvudregel erbjuder vi inte flygning om:
Moderna varmluftballonger svävar då varm luft är lättare än kall luft. När ballongen fylls samlar vi så stor en mängd varm luft att den kan bära korg och gäster. Vi bränner propangas för att skapa den värme som krävs för att få ballongen till att lyfta. Man ska här komma ihåg skillnaden mellan en gasballong och en varmluftballong. I motsats till varmluftballongen använder gasballongen en lätt gas for att sväva. Vi flyger inte med gasballonger i DreamBalloon utan bara med varmluftsballonger.
Det finns minst lika många olika priser på ballongutrustning som det finns olika storlekar. En mindre luftballong för privat användning och med plats till 3-4 personer kan vanligtvis införskaffas för ca. kr. 300.000 kr. Allteftersom ballongerna blir större ökar också priserna. Vår största varmluftballong har kostat ca. 1.500.000 kr när den köptes in ny. Utöver detta ska det också läggas till ytterligare omkostnader för släp, radioutrustning och bil. Luftballonger är ett utmärkt sätt att visa reklam på, de är tydliga på himlen och har stora ytor. Det är vanligt att samarbeta med någon annan verksamhet som önskar exponering av sin profil eller med ett budskap på ballongen, vilket då kan hjälpa till med att hålla kostnaderna nere.
En luftballong är uppdelad i tre huvuddelar. Själva ballongen (som vi kallar ballonghöljet), korgen och brännarsystemet. Ballonghöljet kan vara gjord av antingen polyester eller en speciellt förstärkt nylon. Tyget har egenskaper som håller värmen inne i ballongen, medans ballongens bärande struktur är ett stort nät av kraftiga så kallade load tapes, som tyget sys ihop kring. Ballongkorgen är flätad av pil, men den bärande strukturen är ekplankor och kraftiga stålvajrar, som sitter ihop med ballongen. Pilflätningen har den stora fördelen att det är flexibelt och starkt och är därmed mycket lämplig till ballongens landningar. Brännarsystemet består av gasflaskor, slangar och en stor brännare som kan aktiveras och som vid förbränningen av gas kan skicka upp värme i ballongen under flygningen.
Den typiska och mindre luftballongen till ca. 3-4 personer väger ca. 350 kg. Det är inklusive ballonghölster, korg och brännarsystem, men innan pilot och gäster kommer ombord. Den kan lyfta maximalt 700 kg, vilket primärt bestäms av ballonghölstrets volym. Men ballonger kan finnas i mycket stora storlekar också, och vår största passagerarballong väger, fullt lastad och med passagerare ombord, ca. 4.5 ton. Av detta väger bara själva ballonghölstret ca. 500 kg, och vi behöver därför också vara många som hjälper till under uppsättning av ballongen och då vi packar ihop .
En varmluftballong kan styras mycket precist i höjden. Den stiger och sjunker med hjälp av temperaturen i ballonghölstret och en rutinerad ballongpilot kan hålla en ballong bara inom 1 meters höjdskillnad under lång tid. Men ballongens flygriktning däremot styrs enbart av vindens riktning i ballongens flyghöjd. Därför är det under planeringen av en ballongflygning mycket viktigt att känna till vindriktningen och därmed ballongens flygrutt. Det är därför först möjligt för en ballongpilot att besluta sig för en startplats när han känner till vindsituationen på flygdagen. På olika höjder är det oftast variationer både i vindens riktning och hastighet. Detta kan ballongpiloten använda sig av genom att ändra ballongens flyghöjd och därmed påverka flygrutten. Men det är stort sätt omöjligt att ‘vända om’ och flyga hem. Populärt sagt, kan ballongens flygriktning styras med höjden…
En luftballong fungerar genom att utnyttja den fysiska lagen, att varm luft är lättare än kall luft. Genom att samla en stor mängd relativt varm luft kan man börja att lyfta en avsevärd vikt. En kubikmeter luft, som värms upp till 100 grader kan lyfta ca. 300 gram. Genom att värma upp ca. 2000 m3 luft till 100 grader kan man därmed skapa en lyftkraft på ca. 600 kg, som är vikten på en liten ballong med gas, korg och passagerare. Genom att använda brännaren under flygningen kan ballongpiloten dessutom öka och sänka temperaturen i ballonghölstret och alltså få ballongen att stiga och sjunka. Temperaturen i ballonghölstret är varmast uppe i toppen och ligger vanligtvis mellan 80-110 grader. Ballongens flygtid beror på hur mycket gas man har med sig och hur mycket som går åt. Normalt används ca. 60-80 l. gas i timmen. När ballongpiloten önskar att landa ballongen kan han långsamt minska höjden och slutligen låta korgen landa på en lämplig träda eller gräsmark.
År 1783 skickade bröderna Montgolfier upp en 800 kubikmeter stor ballong fylld med rök (varm luft) i Frankrike. Denna revolutionerande händelse satte Frankrike, England och en rad andra länder i rörelse. Redan samma år skickade bröderna upp en ännu större ballong med två personer ombord, som blev de första människorna någonsin som provade att flyga.
Sedan 1783 har ballongflygningen genomgått en markant utveckling. I en period var det gasballongerna som var de som dominerande – och de blev också underlaget för utvecklingen av luftskeppen. Under 1960 utvecklades en gasbrännare som kunde förbränna flytande propan. Det satte igång den moderna tekniken som har tagit varmluftballongen inom ekonomisk räckvidd även för allmänheten. Idag flygs både i gasballonger, varmluftballonger och en kombination av de båda. Ballongerna är fortfarande ballongformade, men modern konstruktionsteknik har också gjort det möjligt att tillverka speciella figurballonger i i stort sett alla storlekar och former.
Nej, det är som utgångspunkt inte farligt att flyga luftballong. Flygning i varmluftballong är en mycket välbeprövad och säker form av flygning. Det är en naturlig risk knutet till alla aktiviteter som, liksom ballongflygning, genomförs under fysiska och meteorologiska förhållanden som är dynamiska och alltså kan ändra sig plötsligt. Det ska man som passager naturligtvis vara medveten om. I Sverige är dock både utrustning och personal underlagt en hög grad av kontroll och det har inte varit några allvarliga olyckor med flygning i luftballonger här.
PROFESSIONELLA PILOTER
FULL PASSAGERARFÖRSÄKRING
CERTIFICERAD BALLONGUTRUSTNING
14 DAGES RETURRÄTT · 2 ÅRS GILTIGHET
Vi på Dreamballoon brinner för att ge dig en oförglömlig och fantastisk upplevelse när du flyger med oss. Ballongflygning är samtidigt både en enkel och en avancerad teknisk prestation. Därför ser vi regelbundet till att vår utrustning uppfyller alla gällande standarder och att våra anställda är kvalificerade och erfarna.
Quick links
DreamBalloon AB
c/o Företagsekonomerna AB
Järnvägsgatan 53
216 16 Limhamn
Org: 559016-7275
Kundservice
Tlf. 046-248900
Mail: info@dreamballoon.se